Březen 2015

How to make fake coffee

21. března 2015 v 20:47 | B
Helou znova!

Prichádza maturantský špeciál. Už si pripadám ako opakovací papagáj, každý deň zo mňa vypadne minimálne 5krát slovo maturita, len inak vyskloňované atď. Je to o nervy už stále to isté riešiť. Tak preto si treba dopriať trocha číl a neriešiť či bolo niečo súce - nesúce, chrobákov a drakov, režisérov a tragikomédie a rôzne reči postáv, Matky Terezy či Lisitanie alebo rady pre lepšie učenie. Zatiaľ stačilo. Inak, maturanti, ste so sebou spokojní? :D

Skoro by som bola bývala zabudla sa zmieniť o tom najdôležitejšom. Pred prvou tretinou skúšok dospelosti nesmela chýbať obľúbená droga s vynoveným mliečkom ideálišným pre speňovanie. To moje amatérske speňovanie mlieka pripomína ako primitívne príbytky pod skalou. Ohriať mliečko pekne tak, aby nevrelo, čiže pod 70°C, šup s ním do shakera. Nie je to nič moc, pena nie je taká, aká by mala byť, aj rýchlo padne, preto všetko robím presne naopak. Namiesto toho, aby som prvé riešila mlieko, riešim prípravu filtrovanej kávy. Takže postup je nasledovný, ak si chcete spraviť falošnú kávu:
  1. Čierna dáma prichádza ako prvá
    Áno, nemalo by to tak byť, teda aspoň nás to tak učil lektor na kurze. Ale samozrejme domáce podmienky sú celkom odlišné od tých profesionálnych. Pripravím si teda odmerku, do filtračného papiera nasypem mletú kávu (značku si už žiaľ nepamätám). Zalejem horúcou (no nie vriacou!) vodou. Mmmm, tá vôňa!
  2. Čiernej dáme oblečieme biely kabát
    Amatérske a fakt primitívne speňovanie mlieka. Ako som už vyššie popísala, mliečko pekne zohriať chvíľku, bár aj do hrnčeka. Potom s ním do shakera. No žiaľ, srdce mi pri tom trhá.
  3. Posledné úpravy
    Najskôr si do pohára vlejeme mliečko a potom do stredu mliečnej peny lejeme kávu, aby sa nám oddelili jednotlivé vrstvy. Po správnosti by to malo byť tak, že na spodu je mlieko, potom v strede je káva a navrchu mliečna pena.

Nie je to nič extra, ale čo iné zostáva. Samozrejme, treba priznať, že toto mliečko na foto je rovnako kvalitne dobré ako to Lascato, ak poznáte. S tým Lascatom som speňovala na kurze. Od ostatných mliek sa tieto líšia počtom percent tukov aj tým, že tie tuky sú inak spracované ako pri ostatných mliekach, čo umožňuje lepšie napenenie. Ešte poznám jedno mlieko, s ktorým sa dobre speňovalo aj obyčajným mechanickým speňovačom, ale zase, tá pena nebola nič extra. Normy týkajúce sa výroby a spracovania mlieka sú veľmi prísne a podľa nich, sa do mlieka nesmú pridávať žiadne nejaké pochybné látky, takže každé mlieko, ktorého sa dotkneme v obchode by malo mať rovnakú akosť aj zloženie. To však nemôže byť pravda hneď pri prvom pohľade aj chuti tých-ktorých mliek. Každé sa od seba líši. Ale povedzme si jedno - niet nad pravé, čerstvé mlieko!